SŁODKI ZIELONY KOKTAJL Z SOKIEM Z TRAWY PSZENICZNEJ I PROSZKIEM MACA

SWEET GREEN SMOOTHIE WITH WHEATGRASS JUICE AND MACA POWDER.





W poprzednim poście p.t. Jak zrobic sok z trawy pszenicznej bez wyciskarki omówiłam dobroczynne właściwości tego zielonego soku. Ponieważ ma on bardzo intensywny "chlorofilowy" smak, nie jest łatwo pić go bez dodatków, najlepiej jest łączyć go ze słodkimi aromatycznymi owocami.


Wybrałam do tego banany, gruszki i dodatkowo dosłodziłam proszkiem maca. Powstał słodki, sycący, odżywczy i dodający dużo energii koktajl.

Polecam.


Green smoothie with wheatgrass juice, banana, pear and maca powder

MACA

"Maca (czyt. "maka") jest dwuletnią lub roczną zielną rośliną rosnącą w Boliwii i Peru. Jest głównie znana jako Maca Peruwiańska. Maca rośnie wysoko w górach, lubi niskie temperatury i nieurodzajną glebę. (...)

Ludzie uprawiają ją ze względu na korzeń. Korzeń ten można wykorzystać jako warzywo lub w ziołolecznictwie. Pod względem biologicznym, korzeń macy obfituje w cukier i białko. Zawiera 60% węglowodanów, 10% białka, 8.5% błonnika oraz 2.2% tłuszczy. Poza tym, zawiera urydynę, kwas jabłkowy, pochodne benzoilu oraz glukozydów, itp. suszony korzeń macy jest bogaty w alkanoidy, minerały i składniki odżywcze takie jak selen, wapń, magnez i żelazo, kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwasy oleinowe, 19 aminokwasów oraz polisacharydy.

Południowi Amerykanie spożywają i uprawiają macę od tysiącleci. Maca może wzmocnić system immunologiczny, zwiększyć przyswajanie umysłu oraz poprawić funkcjonowanie organizmu. Może rewitalizować zarówno mężczyzn jak i kobiety w średnim i podeszłym wieku. Ludność Andów używa korzenia macy, aby zwiększyć swą energię, łagodzić zmęczenie fizyczne i psychiczne, przyjmować więcej składników odżywczych w codziennej diecie. Ponadto, wspomaga redukcję problemów związanych ze starzeniem się organizmu i może zapobiec osteoporozie i anemii. Poza tym reguluje nieregularne cykle hormonalne kobiet: miesiączkę, łagodzi bóle menstruacyjne oraz symptomy menopauzy.

Co więcej, maca jest znana ze swoich właściwości zwiększających płodność. (...) Takie korzyści mogą być spowodowane wysoką koncentracją białka i składników odżywczych oraz tym, że maca zawiera składnik chemiczny o nazwie izotiocyjanin p-metoksybenzylu o właściwościach afrodyzjaków. Dlatego też w Andach maca to magiczny symbol młodości.


Jak można spożywać macę?

W Peru macę przygotowuje się i spożywa na kilka sposobów. Hipokotyl można upiec (jest to matia). Po fermentacji można uzyskać słabe piwo o nazwie chicha de maca. Liście można też podawać na surowo w sałatkach lub gotować podobnie do Lepidium sativum (pieprzycę siewną) i Lepidium campestre (pieprzycę polną), z którymi roślina jest spokrewniona genetycznie.

Istnieje kilka sposobów. Po pierwsze, korzeń macy można rozgnieść i ugotować, aby uzyskać słodki, gęsty płyn. Można wysuszyć i wymieszać z mlekiem i uzyskać coś w rodzaju owsianki lub wymieszać z innymi warzywami lub zbożami i upiec. Peruwiańczycy oczywiście również pieką macę lub suszą ją naturalnie bądź mechanicznie, a następnie ścierają na proszek. Nasz organizm znacznie łatwiej trawi macę w proszku niż gdyby zjeść po prostu korzeń. Korzeń macy możemy dodać do soku, płatków śniadaniowych, jogurtu, mleka, sałatki owocowej, itp. Maca występuje w formie naturalnej, w proszku, galaretki, kapsułkach, tabletkach. Niektórzy producenci dodają macę do czekoladek, ciast, zup, itd.

Zalecana dzienna dawka wynosi około 3-5 gramów. Zaleca się spożywanie macy rano." (źródło: tu)



Za 250 gramową paczkę zapłacimy około 20zł i starczy nam to na długo, oprócz koktajli, Maca doskonale sprawdza się jako dodatek do porannej owsianki lub surowych deserów. 

Maca powder


SKŁADNIKI (2 duże, lub 4 małe porcje):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 szklanki filtrowanej wody
  • 2 kieliszki (pół szklanki) soku z trawy pszenicznej* (świeżego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia Maca

* trawę pszeniczną hodujemy w kiełkownicy lub doniczce i gdy jest już dość wysoka, przycinamy jej górną część i wyciskamy sok, używamy do tego wyciskarki lub blendera, instrukcje jak zrobić ten sok jeśli nie posiadamy wyciskarki lub sokowirówki podaję tutaj


Green smoothie ingredients


Banany obieramy, gruszkę obieramy jeśli nasz blender ma słabszą moc, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy wodę, sokz trawki pszenicznej i sproszkowaną Macę. Miksujemy na gładko. Konsumujemy całość od razu. 

Na zdrowie! ☺


Green smoothie


In a previous post titled "How to make wheatgrass juice without a juicer" I discussed the benefits of this green juice. Because it has very intense "chlorophyll" taste, it is not easy to drink it on it's own, it is best to combine it with sweet aromatic fruit. 

I chose bananas, pears and maca powder which adds sweetness, protein and many other nutritional values. The smoothie came sweet, fulfilling and energizing. 

MACA

"Simply speaking, maca is really a root that will grow in the Andes mountains of Peru.This root has been used like a food source for hundreds of years, and many Peruvians use it for its medicinal purposes. The root is packed with nutritionally rich substances which make it an incredible instrument for contributing good balance to your daily diet.

The health benefits of maca powder usually are not exclusively associated with the nutritionary requirements in the human body, having said that. Instead, this particular product may be used to heal many different distinct health conditions. Maca makes tuber roots that seem to be comparable to radishes and turnips, in close proximity relative.

Around the nutritionary side, this root is full of minerals and vitamins which are required to the healthiness of your body. Mineral deposits which includes calcium supplement, mineral magnesium, and iron are all located in maca, in combination with C vitamin and nutritional vitamins B1, B2, B6, and B12. Every one of these nutritional value are very important aspects of our body’s functionality.

On top of that, research has revealed that maca has two about three fatty acids. Additionally it is full of fiber content, getting 4 times much more fibers compared to the normal potato. The root also includes 18 healthy proteins." (source:here)


Maca powder


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 2 ripe bananas
  • 2 ripe pears
  • 2 C filtered water
  • 2 shots (1/2 C) wheatgrass juice* (fresh) or 1 tsp of dried
  • 2 tsp raw Maca powder

*grow your own wheatgrass in a sprout maker or a pot with soil. When it's ready cut off the tops and juice it, using a juicer or presser, if you don't have these equipment use your blender, I posted an easy step-by-step guide on this here.


Peel the bananas, cut the pear, remove the core. Put them in a blender, add the water, wheatgrass juice and blend until smooth. Drink straight away.

Cheers!☺

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION