ZIELONY KOKTAJL Z RUKOLI. DLA ODWAŻNYCH :)

Green smoothie with arugula. Only for the brave ;)




Trzeci z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI.

Tym razem dość nietypowy składnik, rukola.
Jeśli się odważycie, nie pożałujecie :) Dzięki gruszkom koktajl jest słodki i orzeźwiający. 
Ciemno zielony w kolorze, jednak w smaku delikatny.
Dodatkowo idealny dla osób z problemami żołądkowymi.
Więcej na ten temat poniżej.

Polecam!





RUKOLA / ROKIETTA SIEWNA

"Jest rośliną pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnomorskiego. Należy do grupy roślin kapustowatych.
Wartości odżywcze rukoli są nieocenione. Warzywo jest bogate w wiele składników min. witaminy C, A i z grupy B; olejki eteryczne;błonnik; chlorofil (karotenoidy);sole mineralne : potas, cynk, żelazo, wapń. Jest źródłem kwasu foliowego i alfa-linolenowego, który daje roślinie posmak lekko orzechowy. Jednocześnie pikantny smak roślina zawdzięcza obecności aminokwasów siarkowych , które sprawiają że ma działanie bakteriobójcze.
Leczniczo działają roślina, nasiona oraz olej z nasion .
Najlepsze są młode listki rukoli, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok (możemy uprawiać w domu w doniczce ).
Rokietta pomaga szczególnie w procesie trawiennym: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka, zwalcza nadkwaśność , likwiduje wzdęcia,zgagę i bóle brzucha. Rokietta ma również działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych. Pomaga przyswajać żelazo z pokarmów. Nasiona rokietty są uznawane za skuteczny afrodyzjak, działają stymulująco i pomagają leczyć impotencję." (źródło:tu)





GRUSZKA

"Gruszka to owoc znany w Europie już od czasów prehistorycznych. O gruszkach pisał sam Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar zajmował się uprawą tego gatunku w swoim ogrodzie. Owoc ten, oprócz swych walorów smakowych, ma wiele właściwości leczniczych.

Między innymi wspomaga trawienie, przeciwdziała zaparciom, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran.(...)

Spośród wszystkichskładników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Gruszka to bogate źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów.
Lecznicze właściwości gruszek znano już od bardzo dawna. Ich spożywanie zalecano m.in. przy chorobach, którym towarzyszyła gorączka, w dolegliwościach trawiennych i przy zatruciach. Gruszka to bardzo zdrowy owoc i wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołądkiem, a startą – można podawać niemowlętom. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe."(źródło:tu)






POMARAŃCZA

"Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witaminy B1, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego i minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź. Pomarańcze to również źródło bioflawonoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów

Pomarańcze mają zastosowanie nie tylko jako produkt spożywczy, ale również w lecznictwie i przemyśle perfumeryjnym. Chińscy znachorzy suszoną skórkę pomarańczową leczyli anoreksję i inne choroby o podłożu psychicznym, przeziębienia, kaszel i opuchliznę piersi. Kwiata pomarańczy sporządzano wodę i zalecano jako środek przeciwpotowy, a także przeciwkrwotoczny. Rzymianie używali wody pomarańczowej w przypadku kaca i niestrawności żołądkowej. Pozyskiwany z kwiatów pomarańczy gorzkiej olejek neroli jest środkiem uspokajającym, a zarazem antydepresyjnym, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu stanów lękowych i stanów związanych ze stresem. normalizujące ciśnienie krwi, łagodzi zaburzenia rytmu serca, harmonizuje pracę układuhormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym w ekskluzywnych perfumach, jak również w przemyśle cukierniczym i przy wyrobie alkoholi." (źródło:tu)




SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 4 garście rukoli (ok. 75g)
  • 2 gruszki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki wody




Rukolę myjemy i odsączamy, gruszkę obieramy, wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki, wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.

Na zdrowie! ☺




The third in a series called SMOOTHIE FRIDAYS
This time a rather unusual ingredient: arugula/rocket. 
If you dare, you will not regret :) Thanks to pears it's sweet and refreshing. 
Dark green in color, but delicate in flavor. 
And perfect for people with stomach problems.



ROCKET/ARUGULA

"As in other greens, arugula is one of very low calorie vegetable. 100 g of fresh leaves provides just 25 calories. Nonetheless, it has many vital phytochemicals, anti-oxidants, vitamins, and minerals that can immensely benefit health.
Salad rocket has an ORAC value (oxygen radical absorbance capacity, a measure of anti-oxidant strength) of about 1904 µmol TE per 100 grams.
Rocket salad is rich source of certain phytochemicals such as indoles, thiocyanates, sulforaphane, andiso­thiocyanates. Together, they have been found to counter carcinogenic effects of estrogen and thus help benefit against prostate, breast, cervical, colon, ovarian cancers by virtue of their cancer-cell growth inhibition, cytotoxic effects on cancer cells.Fresh rocket is a very good source of folates. 100 g of fresh greens contain 97 µg or 24% of folic acid. When given to the anticipant mothers during their conception time, folate helps prevent neural tube defects in the newborns.
Like kale, salad rocket is an excellent source of vitamin A. 100 g fresh leaves contain 1424 µg of beta-carotene, and 2373 IU of vitamin A. Carotenes convert into vitamin A in the body. Studies found that vitamin A and flavonoid compounds in green leafy vegetables help protect from skin, lung and oral cavity cancers.
This vegetable also rich in B-complex group of vitamins such as thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 (pyridoxine), and pantothenic acid those are essential for optimum cellular enzymatic and metabolic functions.
Fresh rocket leaves contain good levels of vitamin C.
Salad rocket is one of the excellent vegetable sources for vitamin-K; 100 g provides about 90% of recommended intake. Vitamin K has potential role bone health by promoting osteotrophic (bone formation and strengthening) activity. Adequate vitamin-K levels in the diet help limiting neuronal damage in the brain; thus, has established role in the treatment of patients suffering from Alzheimer's disease.
Arugula leaves contain adequate levels of minerals, especially copper and iron. In addition, it has small amounts of some other essential minerals and electrolytes such as calcium, iron, potassium, manganese, and phosphorus." (source:here)



PEAR


"There are several nutrients in pears such as vitamins A, B1, B2, folic acid, niacin, C and E. Minerals such as potassium, copper and phosphorous are also found in pears. Calcium, iron, magnesium, sulfur, chlorine and sodium are present in lower quantities. Certain varieties of pears have higher iron content. When you cut a pear and it turns brown, it means that it is rich in iron.Pears contain pectin which has a mild laxative effect on the body. You can use pears for constipation by eating them plain or drinking pear juice. 

You can also use pears for weight loss. A pear contains just 103 calories and hence is a healthy, low calorie snack. Eat a pear at night to prevent hunger pangs. Pears contain a lot of fiber and hence they keep you feeling full for a longer period of time. This will prevent you from indulging in high calorie snacks. Maintaining a healthy weight also helps to reduce the risk of heart disease.
Pears for acne are often recommended due to their high levels of vitamins and minerals. 


Drinking pear and other fruit juices helps to introduce these nutrients easily into the bloodstream. Minerals are helpful in neutralizing skin acids and regulating the pH balance of the skin. This is beneficial in preventing and treating acne. Fresh fruit juices help to destroy bacteria in the body and also aid in the proper digestion of protein and fat. This helps to cleanse the body and prevents toxins from building up. 

You can use pears for acid reflux because they help to absorb excess stomach acids. 
Due to the high levels of pectin, it is advisable to use pears for cholesterol control. The pectin along with the fiber helps to lower cholesterol levels. The peel also contains pectin and hence it is advisable to avoid removing the peels before eating. 
Some doctors recommend pears for diabetics since they are low in calories and carbohydrates. One pear contains approximately 100 calories and 26 grams of carbohydrates. Controlling your calorie and carbohydrate intake helps to keep blood sugar levels balanced. Sweet cravings can lead to an imbalance in blood sugar levels in people with diabetes. Pears serve as a healthy sweet treat which can satisfy the sweet tooth while keeping blood glucose levels in check. You can even go a step further and add some fat-free, sugar-free whipped cream to pieces of pear and enjoy a delicious dessert. 
Some women may find it difficult to become pregnant due to fluctuations in insulin levels. One way to balance insulin levels is by eating fresh fruits. Fruits contain natural sugar which is beneficial for the reproductive system. This is the reason why some health experts recommend pears for fertility. Pears also supply the body with essential vitamins and minerals that boost immunity and aid in fertility.
Pear juice and pears for the gallbladder are beneficial because they help to prevent gallstones. Pears contain malic acid which helps to slowly disintegrate the stones. 
You can use pears for ibs because it is rich in fiber. One medium sized pear contains about 5.5grams of fiber. Individuals with ibs can eat pears as a nutritious snack between meals.
Many people who develop calcium oxalate kidney stones have high amounts of oxalate in the urine. As a result they must avoid consuming foods which are too high in oxalate. You can eat pears for kidney stones because it is a low oxalate fruit.
You can use pears for oily skin in the form of a face pack. Add half a teaspoon of honey and one tablespoon of cream to one mashed ripe pear. Apply the mixture over your face and neck and let it remain for about fifteen minutes. Rinse with lukewarm water. 


Eating pears during pregnancy helps to prevent neural tube defects in the baby because of the foliate found in pears. 

You can eat pears for a sore throat because they help to relieve inflammation and irritation. Add some honey to pears and blend. Drink this to relieve symptoms of sore throat. Drink pear juice twice daily to prevent further throat problems. 
Quite a few people recommend pears for upset stomach. They help to alleviate nausea and vomiting. Some also maintain that juice from canned pears is beneficial in treating stomach upsets in children." (source:here)


ORANGE


"Nutrients in oranges are plentiful and diverse. The fruit is low in calories, contains no saturated fats or cholesterol, but is rich in dietary fiber, pectin, which is very effective in persons with excess body weight. Pectin, by its action as a bulk laxative, helps to protect the mucous membrane of the colon by decreasing its exposure time to toxic substances as well as by binding to cancer-causing chemicals in the colon. Pectin has also been shown to reduce blood cholesterol levels by decreasing its re-absorption in the colon by binding to bile acids in the colon.

Oranges, like other citrus fruits, is an excellent source of vitamin C (provides 53.2 mg per 100 g, about 90% of DRI); Vitamin C is a powerful natural antioxidant. Consumption of foods rich in vitamin C helps the body develop resistance against infectious agents and scavenge harmful, pro-inflammatory free radicals from the blood.
Orange fruit contains a variety of phytochemicals. Hesperetin, naringin, and naringenin are flavonoids found in citrus fruits. Naringenin is found to have a bio-active effect on human health as antioxidant, free radical scavenger, anti-inflammatory, and immune system modulator. This substance has also been shown to reduce oxidant injury to DNA in vitro studies. Total antioxidant strength (ORAC) of oranges (navel variety) is 1819 µmol TE/100 g.
Oranges also contain very good levels of vitamin A, and other flavonoid antioxidants such as alpha andbeta-carotenes, beta-cryptoxanthin, zea-xanthin and lutein. These compounds are known to have antioxidant properties. Vitamin A is also required for maintaining healthy mucus membranes and skin and is essential for vision. Consumption of natural fruits rich in flavonoids helps the body to protect from lung and oral cavity cancers.
It is also a very good source of B-complex vitamins such as thiamin, pyridoxine, and folates. These vitamins are essential in the sense that body requires them from external sources to replenish.
Orange fruit also contains a very good amount of minerals like potassium and calcium. Potassium is an important component of cell and body fluids that helps control heart rate and blood pressure through countering sodium actions." (source:here)



INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
  • 4 handfuls of rocket (about 75g)
  • 2 pears
  • juice of 1 orange
  • 2 C of water

Wash and draind the rocket, peel and core the pears, juice 1 orange. Transfer all the ingredients into a blender, add water and mix well.

Cheers! ☺




6 komentarze:

  1. Jadam i lubię, ale nie uważam siebie za odważną ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ale rukola w koktajlu to dla wielu odważny krok ;)

      Delete
  2. hm... spróbuję, a co tam! ale dla mnie szpinak rządzi. i boję się koktajli bez bananów...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) szpinak jest bardzo neutralny i też go lubię, ale warto eksperymentować, spróbuj bez bananów, a jeśli Ci nie podejdzie to dodaj jednego ;)

      Delete
  3. Całkiem niedawno w ramach eksperymentu zrobiłam bardzo podobny koktajl, również z gruszką, pomarańczą i rukolą. Mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Bardzo ciekawe i nowe doznanie dla podniebienia :)

    ReplyDelete
  4. Wykazałam się odwagą i zrobiłam. Strasznie mocny, bardzo pikantna ta rukola. Myślę, że następnym razem spróbuję dać jej trochę mniej i poszukać bardziej dojrzałych, słodszych gruszek, żeby trochę złagodzić ten smak.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION