KOMPOT Z RABARBARU Z JABŁKIEM, POMARAŃCZĄ, GOŹDZIKAMI I CYNAMONEM

RHUBARB LEMONADE WITH APPLE, ORANGE, CLOVES AND CINNAMON





Rabarbar w sezonie. Jego kwaskowaty smak przynosi doskonałe orzeźwienie w upalne dni, dlatego warto przygotować na jego bazie kompot.



Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


Ale nie naładowany cukrem, ciężki, przesłodzony napój. A lekki, kwaskowaty, korzenny kompot. Nie ma w nim żadnego dodatkowego cukru, dodane owoce i przyprawy dosładzają go wystarczająco. 


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


Kompot wspaniale smakuje mocno schłodzony, podany z lodem i miętą. A z pulpy pozostałej po jego gotowaniu, dodatkowo przygotować można słodkie, gęste smoothie. Polecam


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


KOMPOT

SKŁADNIKI (800-900 ml):

  • 2 duże gałązki rabarbaru
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cytryna
  • 1 mała pomarańcza lub duża mandarynka
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 1 litr wody


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon

PRZYGOTOWANIE:

Z rabarbaru odkrajamy zdrewniałe końcówki oraz liście i kroimy w 1 cm paski. Jabłko kroimy w plastry, cytrynę i pomarańczę obieramy (jeśli mamy ekologiczne to skórę zostawiamy dla jeszcze lepszego aromatu), kroimy w plastry. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy goździki, cynamon i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy wszystko do dużego słoika i chłodzimy w lodówce. Kompot najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Tuż przed serwowaniem przelewamy go przez sitko. Pulpę używamy do smoothie lub owsianki. Kompot przechowujemy w lodówce do 5 dni.


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


SMOOTHIE

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • "pulpa" owocowa pozostała z gotowania kompotu (usuwamy z niej goździki i laski cynamonu)
  • 1-2 banany
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 szklanki filtrowanej wody

PRZYGOTOWANIE:


Owoce i cynamon miksujemy w blenderze, stopniowo dolewamy  wody aby konsystencja była bardziej wodnista i łatwiej było wypić koktajl.



Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


Rhubarb in season. It's sour taste is perfect refreshment on a hot day, so it's really worth to make a lemonade with it.

But not a heavy, sugary drink. But a light, sour, spicy lemonade. It doesn't contain any additional sugar, all the fruits and spices make it sweet enough. Lemonade is the best when chilled, served with ice cubes and mint. And you also get a thick, sweet smoothie made with a fruit pulp from cooking the lemonade.
Store the lemonade in the fridge for up to 5 days.


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


LEMONADE


INGREDIENTS (800-900ml):

  • 2 large stalks of rhubarb
  • 1 small apple
  • 1 small lemon
  • 1 small orange or a large tangerine
  • 3 cloves
  • 2 cinnamon sticks
  • 1 L water



PREPARATION:

Cut of the hard ends from the rhubarb and chop the rest. Peel (or omit that if they're organic) and slice the lemon and orange, slice the apple with the skin on. Put everything in a pot, add cloves, cinnamon and water and bring to a boil. Cook for 15-20 minutes. Leave it to cool down and pour it in a jar. Store the jar in the fridge. It tastes better after 1-2 days. Just before serving, pour it through a sieve and serve.   

Use the "fruit pulp" to make a smoothie, or add it to your porridge. 


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon

SMOOTHIE


INGREDIENTS (2 tall glasses, picture above)"
  • "fruit pulp" left from making your lemonade (remove the cloves and cinnamon)
  • 1-2 banana
  • 1/4 - 1/2 tsp cinnamon
  • 1-2 C filtered water


PREPARATION:

Mix the fruits and cinnamon in a blender then pour the water gradually so the texture will be more watery and easier to enjoy as a  drink.


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon


Enjoy ☺


Rhubarb lemonade with apple, orange, cloves and cinnamon

2 komentarze:

  1. tego rabarbaru muszę spróbować

    ReplyDelete
  2. e-e-e-everything about this post is screaming clever yummy to me... your choice of spices for this rhubarb citrus apple celebration and using the cooked pulp to make a smoothie. yes, yes, yes please. i saw some beautiful rhubarb at the market this morning. i will 4sure make it a point to go and grab some on my morning dog walk tomorrow because i really, really need to taste this awesome-ness.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION